Bergvärme är förnybar energi som väljs allt oftare till storfastigheters uppvärmningssystem. Speciallösningar där bergvärme spelar en stor roll blir allt vanligare i skolbyggnader, företagsfastigheter och bostadsbolag. I stora projekt där en enda borrbrunn inte räcker till för helhetslösningen talas det om energifält där flera borrbrunnar kopplas ihop och dras in till fastighetens pumpcentral.
Zachrisbacken-huset, som innehåller svensk- och finskspråkiga lågstadiet, högstadiet och ett daghem i Östersundom har Scancool i samarbete med GeoDrill planerat en hybridlösning av förnybar energi till Helsingfors Energi. Anläggningen fungerar med bergvärme, solvärme och bio-olja. Skolanläggningen kommer att vara den energieffektivaste av sin sort när projektet blir färdigt år 2014. Solenergin används för att värma upp kollektorvätskan från värmebrunnarna för att göra systemet energieffektivare.
Bergvärme kommer att stå för 79 % för det årliga uppvärmningsbehovet, solenergin står för 5 % och resten kommer att värmas med bio-olja. Enligt räkningar kommer de årliga koldioxidutsläppen förminska från 240 000 kilogram till 59 000 kilogram. GeoDrill borrade 21 stycken 300 meter djupa energibrunnar på området. Allt som allt blev det alltså 6 300 meter brunnar. GeoDrill ansvarade för allt som hade med bergvärme att göra och projektet för bergvärmens andel ska vara färdig redan i september 2013. Förutom ett pilotprojekt för Helsingfors Energi och intressant projekt för alla delaktiga fick även lågstadie-eleverna vara med om energi-workshops i december 2012 tack vare det stora projektet. Där fick eleverna lära sig om olika energilösningar och hur de går att tillämpa i dagens värld.
Mera om projektet går att läsa här.
Mer om bergvärme kan du läsa här!
131 energibrunnar i en grön stadsdel
Rototec är Europas största leverantör av energibrunnar. Under det senaste året borrade de bland annat ett energifält för utvinning av geoenergi i den nya stadsdelen Krokslätts fabriker i Sverige. Området är 100 000 kvm och innehåller idag 131 energibrunnar. Detta energifält kommer täcka hela 75% av stadsdelens värme- och kylbehov med hjälp av geoenergi. Detta är en av orsakerna till varför stadsdelen ses som föregångare inom grönt byggande.
Läs mer om geoenergi och bergvärme på Rototec.se